Како препознати свежу рибу

Наравно, најсвежија је тек уловљена риба и зато, када купујете рибу, обратите пажњу на њен мирис који треба да буде пријатан и неутралан. Друго на шта треба обратити пажњу јесу очи које су, ако је риба свежа, бистре и пуне, док су код покварене упале и мутне. Такође, шкрге треба да буду црвене и влажне, никако суве, лепљиве и сивкастосмеђе, а кожа мора да буде влажна, неоштећена и сјајна, са крљуштима приљубљеним уз тело.

Слуз треба да буде равномерно распоређена, а риба да “клизи из руку”. Ако свежу рибу притиснете прстом, на њој неће остати удубљење. Када купујете залеђену рибу, водите рачуна о томе да паковање није отворено и оштећено, као и да на себи нема велике кристале леда.