Калифорнијска пастрмка

kalifornijska-pastrmka-ribnjak-mala-reka-mitrovic-taraКалифорнијска или Дужичаста пастрмка  је риба која живи у бистрим, чистим водама, а припада фамилији Salmonidae.

Латински назив: Oncorhynchus mykiss
Локални називи: дужичаста пастрмка, калифорнијска пастрмка
Макс. дужина: од 25 до 60 цм
Макс. тежина: 15,8 кг
Време мреста: почиње у рано пролеће а завршава се у мају

Опис и грађа
Калифорнијска пастрмка нешто је шира и снажнија од поточне пастрмке. Тело, укључујући и пераја, јој је прекривено тамним пегама, а леђа су јој тамнозелене боје. По боковина, који сребрнасто светлуцају, се пружа шарена линија дугиних боја која нијансом прелази на црвено, и због тога је и добила име дужичаста пастрмка. Миграторне форме са запада Северне Америке имају челично-сребрну боју („steelhead“) и улазе из Тихог океана у велике реке, којима мигрирају узводно на природона плодишта ради мреста.

Навике, станиште, распрострањеност
Дужичаста пастрмка пореклом је из вода западне, пацифичке обале Северне Америке (Калифорнија, Канада, Северна Америка), а на просторе Европе и Балкана је стигла 1893. године. Убрзо је из рибњака ушла и у отворене воде и привикла се како у рекама, тако и у језерима.

Дужичаста пастрмка се у Србији масовно гаји у рибњацима углавном због тога што добро подноси летњу повишену температуру воде и до 25 °C.

Дужичаста пастрмка се задржава у отвореним водама, а у некима је постала врста која се размножава и има своје популације. У неким водама постиже максималну тежину и до 10 кг. Трофејима се сматрају примерци од 30 cm дужине. Просечна ловна тежина је од 200 до 900 грама.

Калифорнијска пастрмка као мала храни се планктоном и епизооном, а затим ситним воденим ларвама инсеката, одраслим инсектима и рачићима, а касније прелази на крупнију храну, нпр. млађ риба.

Размножавање
Дужичаста пастрмка мрести се у рано пролеће (март – април), па све до маја. Тада по телу добија још изражајније боје, „мресну одору“. У то време мења и боју меса и добија јачи рибљи мирис. Излеже до 2000 јајашаца, а полно је зрела између друге и треће године кад је дугачка од 20 до 25 цм.